Isoleren van een spouwmuur is een slimme investering

 

Het isoleren van de spouwmuur kan zeer voordelig uitpakken. Wat dacht je van een besparing op de energiekosten van 30 procent? Het verdwijnen van toch en vocht in je huis? En zo zijn er nog meer voordelen te noemen van spouwmuurisolatie.

Kan spouwmuurisolatie bij mij?

Niet alle huizen zijn geschikt voor het isoleren van een spouwmuur. Woningen gebouwd na 1989 zijn standaard voorzien van isolatie en woningen voor 1920 hebben nog een eensteensmuur. De spouw is de ruimte tussen een dubbele buitenmuur. Door deze te isoleren houd je de warmte in huis veel beter vast en dringt de kou minder gemakkelijk binnen.

Vooraf

Allereerst zal er een adviseur langskomen om de spouwmuur te inspecteren. Hij gaat met een cameraatje in de spouw om te kijken en te meten hoe het er van binnen uitziet. Na dit, zogenaamde, endoscopisch onderzoek volgt er een advies over welk materiaal je het beste kunt aanbrengen in de spouw. Soms wordt afgeraden om isolatie aan te brengen, bijvoorbeeld als er erg veel puin in de spouw is terechtgekomen tijdens het bouwen, of als de muren in slechte staat zijn.

De klus zelf

Het isoleren spouwmuur begint met het boren van vulgaatjes in de buitenmuur (men werkt altijd van buitenaf). Door deze gaatjes wordt het isolatiemateriaal gespoten. Als de spouwmuur vol is voegt met de gaatjes weer dicht. Simpeler kan het niet.

De besparing

Het verschilt natuurlijk per situatie, maar een besparing van 30 procent op de energiekosten haal je al snel na het isoleren van de spouwmuur. Door deze besparing heb je je kosten er binnen drie tot vijf jaar uit. Je kunt de terugverdientijd nog verkorten door het aanvragen van subsidie, maar dit verschilt per gemeente. Toch loont het wel de moeite om dit even uit te zoeken.